Walnotenboom

Walnotenboom

Juglans regia
De Walnotenboom of Okkernoot is inheems in West-Europa. Dat is door pollenanalyse aangetoond. Walnoten worden al duizenden jaren gekweekt. In Nederland vindt je ze vaak bij boerderijen. De naam Juglans komt van het latijnse ‘Jovis glans’ dat ‘Jupiters eikel’ betekent. De naam ‘Walnoot’ is Germaans en betekent ‘buitenlandse noot’.

Walnoten aan dwergwalnoot

Walnoten aan dwergwalnotenboom.

In de Griekse mythologie is de walnotenboom gewijd aan Carya, de koningsdochter die door de god Dionysos in een boom werd veranderd. Bij de grieken stond de walnoot symbool voor wijsheid. De walnotenboom wordt ook geassocieerd met de dood en wordt al honderden jaren op begraafplaatsen aangeplant. De Okkernoot wordt niet zo hoog als zijn Amerikaanse verwant, de Hickorynoot, maar groeit wel sterk in de breedte. Walnotenbomen bereiken bij volwassenheid een kroon die tien meter in doorsnee kan worden.
Het hout van de Okkernoot is kostbaar en de noot wordt beschouwd als de beste onder de noten. De Okkernoot is van de Hickorynoot te onderscheiden door het geladderde merg in de jonge twijgen.
De oudste Okkernoot van Nederland staat aan de West Lekdijk in Lopik. Deze bejaarde walnoot is anno 2017 rond de tweehonderd jaar oud en heeft een omtrek van ongeveer 4,5 meter.

Juglon

Behalve vanwege de noten werden walnootbomen bij boerderijen geplaatst omdat ze vliegen en muggen weg houden.
In de wortels, bast en bladeren van leden van het geslacht Juglans (Walnoten) en in Pecannoten (Carya illinoensis) komt de aromatische verbinding Juglon voor die een rol speelt bij de afweer van Walnoten. De stof heeft onder meer een functie als fungicide en herbicide en heeft in de medische wereld de aandacht vanwege de antibacteriele werking alsmede mogelijke toepassing bij de bestrijding van tumoren.

Hoe gezond is de Okkernoot

Walnoten zijn erg gezond. Ze verlagen o.a. een hoge bloeddruk, werken goed bij stress en verbeteren de kwaliteit van het sperma bij mannen.

Snoeien van Walnotenbomen.

Het snoeien van een Walnoot mag alleen plaatsvinden tijdens het hoogtepunt van de zomer op een moment dat de boom vol in blad staat. Tijdens de maanden juni en juli kun je een walnotenboom veilig snoeien, anders bestaat de kans dat de boom gaat ‘bloeden’ en tijdens vorst en bestaat daarnaast ook de kans op vorstscheuren.

Aantastingen

De Walnootboorvlieg.
De Walnootboorvlieg is een exotisch insect dat aan het einde van de vorige eeuw haar intrede deed in Europa. De laatste jaren is de vlieg ook in Nederland waargenomen.
De Walnootgalmijt.
De Walnootgalmijt of Okkernootviltmijt is een veel voorkomende aantasting van de bladeren van Walnotenbomen
Bacteriebrand
Bacteriebrand is een gebreksziekte van Okkernoten die bladeren. katjes, bladstelen en vruchten aantast.

Er zijn Okkernoten voor iedere tuin!

Alles bij elkaar is het planten van een walnotenboom geen gek idee en er zijn ook cultivars zoals Juglans regia ‘Mini multiflora nr. 14’ en Juglans regia ‘Westhof’s dwarf’ die ook voor een heel kleine tuin geschikt zijn.

Fotogalerij Walnotenboom

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...