Intensieve Vormsnoei 💦

Intensieve geleide vormsnoei is een vorm van snoeien waarbij een van tevoren gekozen aantal gesteltakken en de top in een bepaalde vorm of richting worden geleid en aan een raamwerk worden aangebonden.
Intensieve geleide vormsnoei moet bij jonge bomen jaarlijks herhaald worden. Bij oudere bomen is tweejaarlijks ook goed. De wonden worden dan natuurlijk wel groter en de kans op rot en infectie daarmee ook.
Bomen die door middel van intensieve geleide vormsnoei zijn opgekweekt en goed worden onderhouden blijven dezelfde grote houden. Ze worden slechts dikker maar niet noemenswaardig hoger of breder. Toch kunnen leibomen, dakbomen en dergelijke hoge leeftijden bereiken. Ze zijn daarom ook geliefd in kleine tuinen waar voor bomen met een volledige kroon te weinig ruimte is. Ook geleide fruitbomen worden hierom, en om groter plukgemak, vaak in tuintjes aangeplant waar voor normale bomen geen plaats is (zie: Espalier).
Topiary, de vorm van snoei waarbij planten als Buxus en Taxus in symmetrische -, en ook asymetrische figuren worden gesnoeid, kan ook onder intensieve vormsnoei gerekend worden net als de mini-boompjes die door Bonsai-technieken worden gevormd.

Topiary en leisnoei.

Intensieve vormsnoei, zowel geleide vormsnoei als topiary, worden veel gebruikt in klassieke tuinen zoals hier in deze rococotuin in Amsterdam waar topiary en leilinden als stijlelementen worden gebruikt.

Voor deze dakplataan is het tijd voor de snoei.

Groenwerk: Snoeien dakplataan
, Hoogte: 2,5m.
doorsnede: 16,5cm.
Kroon: 8 armen.
. Duur: 1,5 uur per stuk (incl. opruimen)
. Onze prijs € 49,91 per dakboom incl. BTW
1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen beoordelingen beschikbaar)
Laden...