Knotten, kandelaberen en toppen
Het periodiek knotten of kandelaberen als cultuurmaatregel bij daarvoor geschikte
boomsoorten is toegestaan. Voor andere situaties waarbij extensieve vormsnoei wordt toegepast is mogelijk een kapvergunning/omgevingsvergunning vereist.
Van alle drie de bovengenoemde snoeimethoden is knotten waarschijnlijk nog de minst schadelijke en kostbare. In ieder geval zijn geknotte bomen vanaf de grond meestal nog redelijk eenvoudig te onderhouden en een knotwilg heeft een traditionele achtergrond en kan als stijlelement in tuin en landschap dienen. Het knotten van andere bomen dan de schietwilg wordt afgeraden en is meestal ook verboden zonder in het bezit te zijn van een kap-, of omgevingsvergunning.
Gekandelaberde bomen zijn een stuk moeilijker te onderhouden en hier is over het algemeen een getrainde klimmer nodig om de werkzaamheden uit te voeren. Bomen die met extensieve vormsnoei worden gesnoeid zullen snel inrotten. Die rot zal zich over de hele boom verspreiden en tenslotte ook de wortels bereiken. Afhankelijk van de soort zullen gekandelaberde, geknotte, of getopte bomen elke drie tot vijf jaar opnieuw moeten worden kaalgezet omdat de takken die zij voortbrengen op het toch al inrottende hout van slechte kwaliteit zijn en makkelijk splijten of uitbreken.
Het is dus niet zo dat extensieve vormsnoei uw problemen oplost, integendeel, het is voor de betrokken hovenier, een middel om, op uw kosten, die oplossing jaren uit te stellen.
Hieronder een fotografisch verslag van een autopsie die Ruud Repko van Groenwerk boomverzorging uitvoerde op stam en takken van een 25 jaar geleden gekandelaberde schietwilg. (Salix alba)
Ruud toont met zijn onderzoek aan dat kandelaberen NOOIT een geldige optie kan zijn. Dit geldt ook voor andere vormen van extensieve vormsnoei zoals het zg. ’toppen’ en ‘knotten’ van bomen waarbij dezelfde verschijnselen zullen optreden. Klik op de eerste foto en lees en zie meer over de gevaren van snoeipraktijken als knotten, kandelaberen en toppen.